onsdag 31 mars 2021

Översikt mars

I slutet av varje månad sammanställs vilka utdelningar och förändringar som sker i portföljen så att jag lätt kan följa utvecklingen.

Utdelningar:
Under mars månad har jag fått månatliga utdelningar från Global X SuperDividend ETF, Global X SuperIncome Preffered ETF, Realty Income Corp, STAG Industrial Inc och NorthWest Healthcare Properties REIT. Utöver dessa har jag också fått utdelningar från Nordea, Johnson & Johnson, Unilever, XACT Norden Högutdelande, Axfood, Handelsbanken, Castellum, Hufvudstaden och Swedbank.

Köp och sälj:
Fonderna jag köper varje månad är Avanza Zero (en svensk indexfond som är avgiftsfri), PriorNilsson Smart Global, Spiltan Aktiefond Investmentbolag, Spiltan Globalfond Investmentbolag samt Avanza World Tech by TIN.

Jag har också gjort påfyllning i Investor, Bahnhof, Europris och Castellum.

I månaden har jag också fått in fyra nya innehav. Två i min utländska portfölj och två till min svenska. Jag har gjort två mindre köp i Salesforce.com. Jag kan tänka mig att sitta på aktien i upp till tre år men kommer utvärdera löpande om den har en plats i portföljen eller inte. Köpet är ett tillväxtcase för mig vilket är något utöver min vanliga strategi och kan vara en anledning att sälja av tidigare. Ett annat nytt innehav är Stora Enso som jag har skrivit om tidigare. Det blev en ytterst liten post i bolaget och jag har för detta året missat utdelningen helt. Jag tror på bolaget på sikt och hoppas på fler köp under året.
Dessa båda bolagen kommer jag föra in i min utländska portfölj här på bloggen.

Mina två nya svenska bolag är Scandinavian Enviro Systems och Embellence Group vilka båda ihop med mitt innehav i Sjöstrand Coffee är att räkna som högst spekulativa köp och hör egentligen inte in i min strategi. Mina köp här ser jag mer som bevakningsposter och går de upp tillräckligt så kommer jag troligen sälja av hela eller delar av innehaven. Jag kommer inte heller lägga in dessa i min "portfölj" här på sidan då det kan vara så att jag sålt av dagen efter jag lägger in dem.

Under månaden har jag sålt av hela innehavet i Thunderful Group och man kan säga att jag gjorde varken vinst eller förlust på den. Det verkar som jag sålde av på botten och att den nu vänder men om den istället dyker mer så kan jag tänka mig att köpa mer av den igen. Jag har också sålt av större del av mitt innehav i Sjöstrand Coffee. Jag sålde av så att jag täckte upp min initiala investering och gick ett par tusen plus men håller fortfarande på en liten bevakningspost. Oavsett när jag säljer av den så vet jag idag att jag redan gått med vinst på den och allt jag då säljer är bara extra cash in. 

Tankar under månaden:
Jag kom på att mina börshandlade fonder (ETFer) inte kommer med i översikten för fastställda och förväntade utdelningar. Därmed kommer jag, om inget oförutsett sker, få beta av åtminstone tre "pinnar" i utdelningsmålen detta året vilket känns mycket bra. Den börshandlade fonden XACT Norden Högutdelande kommer dela upp utdelningen kvartalsvis framöver vilket är mycket välkommet för mig som föredrar att utdelningarna kommer mer jämnt under året.

Nyheten från Avanza (https://www.avanza.se/kundservice.html/3594/utlandsk-kallskatt-debiterad-pa-forsakringskonton-2016-2017-och-2018/) om att de kommer räkna om den utländska källskatten och betala tillbaka 100 % är mycket gott att höra för oss som har KF hos dem. Kanske har de äntligen lyssnat till sparare som hellre öppnar konto hos Nordnet eller annan konkurrent för att ha sin utländska del av portföljen där. För egen del väntar jag mig inga stora belopp då denna del av portföljen varit mycket mindre under åren och först nu börjar komma upp sig lite mer. Jag försöker hålla det totala värdet på portföljen till mellan 40-60 % av mina svenska. I nuläget ligger den på strax under 50 %.

Mars har varit en mycket händelserik månad och jag kan knappt komma ihåg en annan månad som ja gjorde så många transaktioner. Jag kanske får gå tillbaka till oktober eller mars förra året för att se fler köp men då var det nog större köp i befintliga innehav.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar