måndag 14 februari 2022

Bästa hedgefonden i världen

Jim Simons (James H. Simons) heter en matematiker som 1978 lämna sin akademiska bana och startade en firma för att förvalta hedgefonder. Bolaget som Jim grundade ihop med Howard L. Morgan hette till en början Monemetrics och handlade mestadels med valutor. 1982 bytte Monemetrics namn till Renaissance Technologies och Simons började rekrytera andra akademiker och kunniga inom matematiska modeller för att på så vis bygga upp en modell/algoritm som söker korrelationer i marknaden som den kan utnyttja och tjäna på. Leonard Baum heter matematikern som skapade modellen i sin enkelhet men där andra, såsom algebraisten James Ax förbättrat och utvidgat modellen till att passa den finansiella marknaden.



Fonden startade först 1988 och kom att kallas Medallion. Det första året som fonden skapades gick den back men det blev också det enda året som fonden förlorat medel och därefter fungerade modellerna bättre och bättre för varje år. Under perioden 2001 till 2013 gav det sämsta året en avkastning på 21 % (efter avgifter) och under 2008, då S&P 500 förlorade 38,5 % ökade istället fonden 98,2 %. Fonden har varit stängd för utomstående investerare sedan 1993 och i snitt har den under perioden 1994 till i mitten av 2014 avkastat 71,8 %. Under 2005 köpte fonden ut den sista utomstående investeraren.

En författare som heter George Zuckerman skriver i boken "The Man Who Solved the Market: How Jim Simons Launched the Quant Revolution" från 2019 att fonden avkastar i snitt 66 % före avgifter och 39 % efter. Trots de höga avgifterna överavkastar fonden jämförbart med andra hedgefonder och Zuckerman beskriver hur ingen annan investerare kommer i närheten. Simons berättar själv under en intervju att många som tidigare var med i fonden kritiserade de höga avgifterna men att man ändå valde att behålla pengarna i fonden i och med den otroliga utvecklingen. Simons drev Renaissance tills sin pension i slutet av 2009 och under 2021 hoppade han av som ordförande. Under 2020 ökade fonden 76 % vilket tyder på att detta verkligen är en hedgefond som gör bra ifrån sig även i marknadsklimat där det finns mycket oro. Under 2014 ingick bolaget i en större undersökning om skatteundvikande där trading strategin som involverade andra stora banker såsom Barclays och Deutsche Bank gick ut på att få en lägre beskattningsbar vinst på snabba transaktioner. Även IRS ifrågasatte strategin och allt pågick till och med i september 2021. Då kom Simons och cheferna på Renaissance överens om att betala 7 miljarder dollar i skatter och påföljder för att kvitta den tvist som pågått.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar