torsdag 15 juli 2021

AT&T - historiken och framtiden

Som beskrivet i ett tidigare inlägg har jag en svaghet för starka varumärken och företag med rik historik. Ett sådant bolag är AT&T som egentligen började med Bell Patent Association 1874 (kom till för att skydda patentet till telefonsystemet som Alexander Graham Bell skapat). Ett år senare bildades Bell Telephone Company och fem år efter det skapades ett projekt som så småningom skulle bli AT&T (American Telephone and Telegraph Company).


AT&T eller deras dotterbolag Bell System var först i USA med att själva bygga och köpa upp infrastrukturen för att möjliggöra telefonsamtal mellan delstaterna och knyta samman själva nätverket och fick genom detta en monopolställning. För alla andra telefonbolag vars kunder och abonnenter ville ringa långdistans (mellan delstater och över längre sträckor) var enda möjligheten att betala AT&T för att använda deras nät. 

1974 påbörjade det federala åklagarväsendet (Department of Justice) en stämning mot AT&T och deras monopol då de var ensamma om att kontrollera systemet. Dessutom kontrollerade AT&T all utrustning till systemet genom sitt dotterbolag Western Electric. Då AT&T under processen insåg att de skulle förlora i rätten valde man att själva föreslå sin upplösning och hur den skulle se ut. I förslaget önskade man behålla kontrollen av Western Electric, Yellow Pages, Bell-varumärket, Bell Labs och AT&T Long Distance (lite kuriosa är att Nokia köpte Bell Labs från Alcatel-Lucent under 2015). Kompromissen innebar att AT&T förlorade kontrollen i de lokalt verksamma företagen och deras nätverk. Detta skulle uppfylla statens mål i att skapa konkurrens i vilka som levererar utrustning till dessa företag.

Av de 22 kontrollerade dotterbolagen skapades efter uppbrottet sju, oberoende från varandra, företag. Dessa sju blev NYNEX, Pacific Telesis, Ameritech, Bell Atlatic, Southwestern Bell Corporation, BellSouth och US West. Dessa bolag har sedan om vartannat köpt upp varandra och utgörs idag av tre företag:

1) Southwestern Bell Corporation döpte om sig till SBC Communications 1995 och köpte upp Pacific Telesis år 1997 samt Ameritech år 1999. SBC köpte sedan upp AT&T 2005 och valde i samband med detta att byta namn till just AT&T och år 2006 köpte företaget BellSouth.

2) Bell Atlatic köpte upp NYNEX år 1996 och år 2000 slogs dem ihop med GTE (dåtidens största oberoende telefonbolag) för att bilda Verizon Communications (En kul kuriosa är att Ericssons gamla VD Hans Vestberg är Verizons ordförande och VD sedan 2018).

3) US West blev uppköpta av Qwest år 2000 och hela bolaget blev sedan uppköpta av CenturyLink år 2011. År 2020 bytte CenturyLink namn till Lumen Technologies.

För att sammanfatta bröts monopolet med 22 mindre bolag upp i sju som i sin tur börjar köpa upp varandra och idag utgörs av tre bolag som alla har en given plats i Fortune 500 (AT&T på plats 11, Verizon på plats 20 och Lumen på plats 139).

Inget annat telekombolag i USA har en så lång och intressant historik som just AT&T. På senare tid har bolag tagit flera märkliga beslut. För tre år sedan meddelade bolaget att man köper upp Time Warner med motiveringen att det fanns stora synergier. Bolaget har redan meddelat att Time Warner som ska slås ihop med Discovery också ska bli ett eget börsnoterat bolag som blir utdelat till aktieägarna. AT&T väljer också att i samband med delningen sänka utdelningen från sin 35 åriga svit av höjda utdelningar.

Kort sagt finns det många tveksamma beslut inom företagsledningen som gjorts de senaste åren vilket av investerade kan tolkas som att företaget har en otydlig långsiktig strategi. Hur gör då jag med mitt innehav? Det utgör mindre än 5 % av min utländska portfölj som i sin tur utgör en mindre del av mina totala investeringar. Med min genomgång av bolagets historik är det lätt att förstå att jag tycker om bolagets varumärke. Ett alternativ är att sälja delar av innehavet för att investera i annat som har en bevisad/beprövad och långsiktig strategi, men jag lutar åt att behålla allt (både AT&T och det nya Time Warner/Discovery).


Båda bolagen kan få stanna ett par år till efter delningen och om det inte presterar som förväntat eller fortsätter med fler otydliga besked får en ny utvärdering göras då säljer jag eventuellt en eller båda delarna. Bedömningen gör jag mot bakgrund av att bolaget redan utgör en så liten del i portföljen. Det hade garanterat sett annorlunda ut om innehavet utgjorde en större del.

Länk till AT&T hos Avanza (Affiliatelänk)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar