torsdag 31 augusti 2023

Översikt augusti

I slutet av varje månad sammanställs vilka utdelningar och förändringar som sker i portföljen så att jag för egen del kan följa utvecklingen.

Utdelningar:
Under månaden har jag fått månatliga utdelningar från Global X SuperDividend ETF, Global X SuperIncome Preferred ETF, Realty Income Corp, STAG Industrial Inc, NorthWest Healthcare Properties REIT och Cibus Nordic Real Estate.

Utöver dessa har jag också fått utdelning från AT&T, Brookfield Renewable, Abbvie, Colgate-Palmolive, Procter & Gamble och Telia

Köp och sälj:
Under månaden har jag fortsatt städa portföljen och då sålt av AT&T. En aktie jag haft i portföljen sedan 2016 och gett mig ett bra kassaflöde. I och med deras konstiga besluten de senaste åren (köpet av Warner Bros och slutligen försäljningen) känner jag inte riktigt igen mig i dessa förändringar. Enligt mig är skulderna i företaget fortfarande för höga och jag hade hellre sett att de helt slutat ge utdelning för att amortera på deras lån och eventuellt köpa tillbaka lite aktier. Jag sålde av mina aktier under mitt GAV men med utdelningarna har jag ändå i slutändan tjänat på investeringen särskilt om man räknar med försäljningen av Warner Bros. Discovery. Jag har också sålt lite i EQT men har kvar ett par aktier.

Under månaden har jag ökat på i BlackRock, Realty Income Corp, Vonovia, Colgate-Palmolive, Tele2 och Skanska.

Tankar under månaden: 
Förändringen i portföljen denna månaden kommer per automatik sänka min utdelning då AT&T hade en direktavkastning på över 7 % men jag ser det ändå som att dessa bolag jag köpt kommer kunna öka utdelningen mer stabilt framöver. När jag köpte Vonovia sänkte jag också GAVen på den aktien och kan redan nu se att jag kan tänka mig att sälja av denna del längre fram om aktien går upp då jag ser att Vonovia kan komma att väga för tungt. Men fortsätter aktien falla som den gjort det senaste året så är det ingen risk för det.

Johnson & Johnson har gjort en spin-off på sin försäljningsdel (Consumer Health) under maj i år och erbjuder nu alla aktieägare att byta sina J&J och få Kenvue till en 7 procentig rabatt. Jag kan tänka mig att många oavsett om de vill ha Kenvue eller inte går med på detta för att sedan sälja av Kenvue och återköpa Johnson & Johnson. Själv har jag för få aktier för att göra denna trade och väljer att behålla mina J&J. Jag tycker det är lite synd att Johnson och Johnson gör detta då jag ser det som positivt för ett bolag att ha flera ben att stå på. Kenvue kommer sannolikt ge en högre direktavkastning men prognoserna visar att Johnson & Johnson ändå har bättre förutsättningar för tillväxt så jag chansar på att behålla.

Fonden PriorNilsson Smart Global byter namn den 1 september till PriorNilsson Globala Utdelare. Jag tror att det kan vara bra då det visar mer vad det är för typ av fond.

Konkursen i Azelio har också blivit av och konkursförvaltaren letar nu efter en köpare. Även om det finns intressenter vill det mycket till att något alls går till aktieägaren så jag ser detta som ett helt förlorat bolag. De avnoterade aktierna fördes över till mitt aktie- och fondkonto. Det var kul så länge det varade och jag gillade idén mer än logiken i köpet. Det var trots allt ett av de minsta bolagen jag hade och det är bara för mig att bita i det sura äpplet och lära mig av det.

Jag har också tecknat mig fullt för emissionen i Flat Capital.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar